Ismerd meg a legfontosabb karácsonyi szokásaink eredetét

2017. december 21. 12:50 - emTV

Karácsonyi különkiadással ünnepel a DoQ

Vasárnaptól keddig egész napon át tartó karácsonyi tematikus műsorokkal várja a nézőket a DoQ. December 24-én reggel héttől a Titkos bejárat: a Vatikán című nagyfilmben fény derül a szakrális központ titkaira, tizenegy órától pedig az Univerzum csodálatos és rejtelmes működésére. Az ünnep alkalmából a nézők elé tárul Jézus Krisztus Jeruzsáleme is este kilenctől – az időben kétezer évet visszarepülve a kutatók megpróbálják rekonstruálni, hogyan nézhetett ki a város a Megváltó korában. Ete tíztől József: a hallgatag szent történetével, majd tizenegytől Az Édenkert titkaival ismerkedhetnek meg a nézők. Másnap, december 26-án reggel hét órától délután ötig Az istenek összecsapnak misztikus-mitológiai sorozatban számos görög és északi istennel, valamint szörnyekkel és hősökkel ismerkedhetünk meg.

doq_edenkert_titkai.jpg

Karácsonyi készülődés

A karácsonyi készülődés fontos momentuma a rendrakás, de a hagyományok túlmutatnak az ünnep fizikai részén, és érzelmi felkészülést is előírnak az ünnepek előtti időszakra. Ilyenkor mindenki igyekszik rendet tenni maga körül a házban, de sokan lelki szinten is törekszenek a tisztaságra. A szeretet ünnepe előtt az emberi kapcsolatokat is érdemes rendezni. A keresztény kultúrkörben a lelki felkészülés része a konfliktusok feloldása, a problémák kezelése, az elmaradt ígéretek teljesítése, sőt a tartozások rendezése is, hogy így már megtisztult lélekkel ünnepelhessék a hívők a kis Jézus születését.

Ajándékozás

Az egyik legkedveltebb szokásunk karácsony beköszöntével az ajándékozás. A keresztény mitológiában az ajándékra, mint a mennyország egy darabkájára utaltak, az anyagi értékének nem volt jelentősége, a hangsúlyt a gesztusra helyezték. Minden vendég kapott valami apróságot az ünnepnapokon, egy szem diót, almát, vagy valamilyen saját kezűleg készített meglepetést. Az ajándékozás, a közösen töltött meghitt pillanatok az emberi kapcsolatok kiteljesedését tették lehetővé.

Ünnepi asztal

A keresztény kultúrkörben az ünnepi terített asztal az oltár jelképe, a családi egység és összetartozás szimbóluma. A böjt miatt december 24-én húsmentes fogások vagy hal kerülnek az asztalra, azonban 25-én elérkezik a várva várt lakoma ideje. Magyarországon hagyományosan disznótoros, hurka, kolbász a menü, de természetesen a mai napig elmaradhatatlan a húsleves, a galuska, és a töltött káposzta is. Több étel is szimbolikus jelentőséggel bír, a palócok például fokhagymát fogyasztottak az ünnepkor, mert az az erő szimbóluma, almát, ami az összetartást jelképezi számukra, és diót, ami pedig az egészséget jelentette.

Ünnepeld a karácsonyt december 24-től december 26-ig a DoQ egész napon át tartó karácsonyi tematikus műsoraival!

emTV.hu // Red Lemon Media

komment
Címkék: DoQ

A bejegyzés trackback címe:

https://emtvketto.blog.hu/api/trackback/id/tr5613515413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.