Öt megdöbbentő tény a modern hadviselésről

2020. március 16. 11:45 - emTV.hu

Kétszáz év alatt a hadászat hatalmas változáson esett át, a két világháborúnak pedig számos olyan eszköz tudható be, amely emberek ezreivel végzett. Egy új dokumentumfilm a Viasat Historyn toplistába rendezte a 20. és 21. század konfliktusait, miközben olyan ritkán feltett kérdéseket válaszolt meg, mint hogy honnan kapta nevét a B-17 Flying Fortress nehézbombázó, vagy hogy minek köszönhette népszerűségét az AK-47? Nézzünk néhány meglepő háttérinformációt A hadviselés top tízes listájából, amelyek bővebben 2020. március 16-ától hétköznaponként este tíz órától lepleződnek le. Kaucsuktól a nehézbombázókig – a lajstromot a történelem legnépszerűbb, legfélelmetesebb vagy éppen legemlékezetesebb szereplői ihlették!

a_hadviseles_top_10-es_listaja_1.jpg

Az I. világháborúban több mint 100.000 ember halt meg mustár- és egyéb gáztámadások által. Ez a szám a gázmaszkok jelentős modernizálásával a II. világháborúra nagy mértékben lecsökkent. Igen ám, de ehhez gumi kellett, amiből a természetben kevés mennyiség volt fellelhető. A szintetikus kaucsuk gyártása a háború alatt kulcsiparággá nőtte ki magát: Amerikában az évi 3.000 tonna mesterséges gumi előállítása három év alatt (1945-re) 300.000 tonnára nőtt.

A II. világháborúban használt B-17 Flying Fortress nevű nehézbombázó tényleg egy „repülő erőd” volt, a tetején, az alján, az orrában és a farkában egyaránt géppuskákkal ellátva. Ezek percenként 600 töltény kilövésére voltak alkalmasak! A gépeket szinte lehetetlen volt leszedni az égből: a Pokol Angyalai névre hallgató, tíz fős legénység például 25 sikeres küldetésről tért vissza B-17-esük fedélzetén.

A Sólyom végveszélyben című filmet is megihlető 1993-as mogadishui incidens során szomáliai katonák RPG-kkel felvértezve szedtek le két Fekete Sólyom típusú helikoptert a város felett. A helikopterek értéke több millió dollárra rúgott, míg az RPG-k által kilőtt rakéták piaci ára alig 30 dollár volt. Az incidenst követően az amerikai kormány alapjaiban változtatta meg hadi intervenciós stratégiáját.

a_hadviseles_top_10-es_listaja_4.jpeg

A normandiai partraszállás során használt LCVP típusú (más néven Higgins) csónakból több mint 20.000 darabot gyártottak. A hajó különlegessége az volt, hogy egészen a partig tudta vinni a katonákat, hogy aztán gyorsan visszatolasson további szállítmányért. A jármű becenevét feltalálójáról, Andrew Higginsről kapta, aki eredetileg a civil lakosság szállítására, sőt a szóbeszéd szerint tulajdonképpen az alkoholtilalom idején virágzó csempészet számára tervezte a hajót.

Minden idők talán legsikeresebb fegyvere az AK-47, közismertebb nevén a Kalasnyikov, amelyből százmillió darabot gyártottak. A német tervek alapján készült szovjet gépfegyver népszerűségét annak köszönhette, hogy egyszerű felépítése és alkatrészeinek nagy mozgástere miatt bármilyen körülmények között bevethető volt – és szinte soha nem romlott el!

emTV.hu // Schiscom

emtvketto_fb.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://emtvketto.blog.hu/api/trackback/id/tr1815525734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása