Különleges premierrel készül az ünnepekre a NatGeo

2017. december 08. 14:30 - emTV.hu

Az Oscar-díjas James Marsh minisorozatot készített Dian Fossey életéről, melynek mindhárom epizódját műsorra tűzi karácsonykor a National Geographic. A Sigourney Weaver, a magyar változatban pedig Menszátor Magdolna narrációjával készült sorozatban számos ritka, korábban nem látott felvétel is bemutatásra kerül.

archival_dianfosseysecretsinthemist_01.jpg

A világhírű etológus, Dian Fossey 1966 decemberében utazott az Egyesült Államokból Afrikába, ahol tizennyolc évet töltött a hegyi gorillák tanulmányozásával. Ruandai tartózkodása alatt annyira megkedvelte a fajt, hogy legfőbb védelmezőjükké vált, és a rá leselkedő veszélyekkel nem törődve, felvette a harcot a gorilla-orvvadászokkal. Végül minden bizonnyal ezért az önfeláldozó szembeszállásáért kellett meghalnia: 1985-ben brutálisan meggyilkolták hegyi házikójában, és gyilkosa kilétét máig nem sikerült biztosan megállapítani.

Az Oscar-díjas James Marsh Dian Fossey: titkok a ködben című háromrészes sorozata a magányos gyermekkortól egészen Ruandáig nyomon követi Fossey életét. A műsor kitér kedvenc gorillájával, Digittel való barátságára is, melynek orvvadászok általi kíméletlen legyilkolása mélyen megérintette Fossey-t és munkatársait – köztük Bob Campbell fényképészt, akihez az etológust gyengéd érzelmek fűzték.

archival_dianfosseysecretsinthemist_11.jpg

Fossey akkor vált egy csapásra világhírűvé, amikor Campbell róla készített fotója 1970-ben megjelent a National Geographic magazin címlapján. Ismertsége segítette abban, hogy széles körben felhívja a figyelmet a veszélyben lévő hegyi gorillák megmentésének fontosságára, 1983-ban megjelent Gorillák a ködben című könyve pedig még közelebb hozta az emberekhez azt a különleges világot, amelyben a kutató élt. A könyv alapján azonos címmel film is készült, Sigourney Weaver főszereplésével, aki a Dian Fossey: titkok a ködben sorozat narrátora is. A műsor sokat foglalkozik Fossey halálának körülményeivel: bemutatja a nyomozás folyamatát és új részletekkel is megismerteti a nézőket a gyilkossággal kapcsolatban.

A sorozatban mindemellett lenyűgöző felvételeket láthatunk a hegyi gorillákról, azokról a majmokról, melyek felmenőit Fossey tanulmányozta. Az elkötelezett természetvédő munkája eredményeként a csoport képes volt túlélni az orvvadászat és élőhelypusztítás legrosszabb éveit, és ma is a ruandai erdők élővilágát gazdagítja.

A Dian Fossey: titkok a ködben című sorozatot december 24-én, vasárnap tűzi műsorára a National Geographic. A nézők aznap 21 órától a sorozat mindhárom epizódját egyben megtekinthetik.

Dian Fossey: titkok a ködben premier
december 24. vasárnap 21:00
National Geographic

emTV.hu // FOX // fotók: National Geographic

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://emtvketto.blog.hu/api/trackback/id/tr3413454879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása