Nézd meg ma este hogyan épült a Puskás Aréna

2020. szeptember 24. 14:45 - emTV.hu

A National Geographic bemutatja Európa tizenkét legkülönlegesebb arénáját. Most beleshetünk virtuálisan a Wembley-be vagy a Kresztovszkij arénába; de ellátogathatunk Rómába vagy épp Bakuba is. A megastadionok között a Puskás Aréna is szerepel, párhuzamba állítva a bukaresti stadionnal, ami a Szuperkupa estéjén látható a csatorna műsorán!

puskas_arena.jpg

Egy rekordok könyvébe illő, háromszáztizenöt méter hosszú és százharminchárom méter magas acélív... Egy gigantikus tetőszerkezet, melyet jó idő esetén szét lehet nyitni… És egy különleges küzdőtér, mely nemcsak a játékosoknak nyújt lehetőséget látványos sprintekre, de maga is mozgatható… Érdekelnek az effajta zseniális, az embert a székébe szegező építészeti megoldások? Ha igen, tarts szeptember 24-től a NatGeóval, ugyanis tizenkét lenyűgöző stadionba most benézhetünk és kileshetjük titkaikat!

A Megastadionok epizódjai lebilincselő – földrajzi-építészeti – körutazást kínálnak, kivételes módon az öreg kontinens szinte valamennyi táját bejárva. Látogass el velünk többek közt Angliába, a világhírű, 2003 és 2007 között teljesen megújult Wembley-be; a futurisztikus, alakja miatt „űrhajónak” is becézett szentpétervári Kresztovszkij arénába; a város tradicionális építészeti formakincséhez visszanyúló, ám a legmodernebb szél- és földrengésálló technológiával épült bakui Olimpiai Stadionba; vagy épp a budapesti Puskás Arénába.

A magyar labdarúgás fénykorában, 1953-ban épült legendás Népstadiont számtalan teltházas, maradandó emlékű mérkőzés után 2017-ben elbontották, hogy helyén egy vadonatúj, minden elvárásnak eleget tévő modern létesítményt emeljenek. A 2019 őszén átadott Puskás Aréna a legnagyobbnak tartott, a Föld minden pontján ismert magyar labdarúgó nevét viseli, kinek vezetésével az Aranycsapat az 1940-es és 1950-es években az egész világot végigverte. Vajon sikerült-e a tervezőknek és a kivitelezőknek méltó emlékművet emelniük a zseniális játékosnak? Aki járt már a stadionban, azt állítja, igen. Egy országgal keletebbre, Romániában, a kezdeti pénzügyi és technikai nehézségek után az Arena Nationala képében egy lenyűgöző, zárható tetejű, 60 ezer néző befogadására képes aréna született.

Megastadionok premier
szeptember 24. csütörtök 21:00
National Geographic

emTV.hu // National Geographic

emtvketto_fb.jpg

komment
Címkék: NatGeo

A bejegyzés trackback címe:

https://emtvketto.blog.hu/api/trackback/id/tr416213542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása