Filmet készített az újonnan felfedezett maja városok titkairól a NatGeo

2018. március 01. 14:30 - emTV.hu

Február elején az egész világot bejárta a nem mindennapi hír: egy kutatócsoport modern lézeres távérzékelő módszerrel egész városokat és hatvanezernél is több ember alkotta objektumot talált a guatemalai esőerdő mélyén. A különleges felfedezésről a NatGeo elsőként készített átfogó filmet Elveszett maja városok nyomában címmel.

losttreasuresofthemayasnakeking_lr_02.jpg

A világ legrejtélyesebb kultúrái közé tartozó maja civilizációt a tudósok eddig a kevésbé jelentősek között tartották számon, azonban a guatemalai esőerdő egy forradalmian újszerű, lézeres távérzékelő módszeren alapuló vizsgálata hatvanezernél is több eddig ismeretlen ember alkotta objektumot tárt fel, köztük egész városokat, erődítményeket, farmokat és ezeket összekötő országutakat. A felmérésből az is kiderül, hogy a maják az erdőtől elhódított parcellákon magas színvonalú mezőgazdasági tevékenységet folytattak, mely által hatalmas népességet voltak képesek eltartani. A National Geographic Elveszett maja városok nyomában című filmje első alkalommal tárja átfogóan a nézők elé a guatemalai kutatás forradalmi eredményeit és a maja civilizációról kirajzolódó lenyűgöző új képet.

"Egész városok kerültek váratlanul a látómezőnkbe, olyanok, amelyeknek korábban még a létezéséről se tudtunk"

– mondja Albert Lin, a National Geographic felfedezője.

A régészeknek évtizedeken át egyetlen lehetőségük volt a maja civilizáció kutatására: méterről méterre előre haladni a sűrű közép-amerikai esőerdőben, és türelmes munkával, apránként eltüntetni a fehér foltokat a birodalom térképéről. Ezzel a módszerrel az a kép alakult ki a maja városokról, hogy azok egymástól elszigeteltek és jórészt önfenntartóak voltak. A PACUNAM Alapítvány által szervezett és támogatott, több mint harminc, a világ minden tájáról érkezett régész részvételével zajlott PACUNAM LiDAR kutatási program azonban forradalmian új eredményeket hozott a maja birodalom épített örökségével és társadalmi, gazdasági viszonyaival kapcsolatban. A kutatók a LiDAR (Light Detection and Ranging) technológia segítségével repülőgépről különleges felvételek sokaságát készítették a guatemalai esőerdő egy kétezer négyzetkilométeres darabjáról, melyek a növényzettől megfosztva, „pőrén” ábrázolják a területet – anélkül, hogy egyetlen fát vagy bokrot is ki kellett volna vágniuk a régészeknek. Az eredményeket kielemezve a tudósok arra a meglepő következtetésre jutottak, hogy a maja birodalom alföldi területein a korábban gondolt egy-kétmillió helyett akár húszmillió ember is élhetett, azaz nagyjából fele annyi, mint a korabeli Európában.

"Ez a módszer olyan, mint egy varázslás. A felmérésünk az elmúlt száz év legfontosabb előrelépése a maja birodalom kutatása terén."

– mondja Tom Garrison régész, a program egyik vezetője.

A LiDAR technológia segítségével elvégzett felmérés még Tikalban, az egyik legjobban tanulmányozott maja városban is feltárt egy újdonságot – méghozzá egy eddig ismeretlen piramist a város kellős közepén. A régészek által eddig természeti képződménynek hitt objektum az egyik legfontosabb felfedezés Tikal központi részén az elmúlt évtizedekben – sőt, a lézeres távérzékelési eredmények azt is kimutatták, hogy a város háromszor-négyszer nagyobb volt az eddig gondoltnál. A LiDAR adatok Tikal külső területein – akárcsak más települések határában – kiterjedt fal- és erődrendszerek létét is bizonyítják, alátámasztva az új elméletet, mely szerint a maják nagy volumenű háborúkat vívtak a rivális hatalmakkal.

"Egész városok rajzolódnak ki előttünk a felmérés adatait elemezve. További húszezer négyzetkilométer vár feltárásra, valamint települések százai, melyekről ma még semmit nem tudunk"

– mondja a filmben Francisco

Estrada-Belli, a National Geographic kutatója, aki közel két évtizede dolgozik maja városok feltárásán, és munkája során a Kígyókirályok számtalan örökségébe botlott. A régészek ugyanis a maják épített örökségén kívül azt is kutatják, hogy ki irányíthatta ezt a korábban gondoltnál sokkal komplexebb és nagyobb létszámú társadalmat. A film ezen a téren is bemutatja a legfrissebb eredményeket, megismertetve velünk egy sötét és rettegett hírű királyi dinasztiát, a Kígyókirályokat, akik a legváltozatosabb politikai és katonai eszközökkel uralták és bővítették birodalmukat. Az új leletek arra utalnak, hogy a Kígyókirályok hatalma Mexikótól egészen Guatemaláig ért, és 562-ben még Tikalt, a legnagyobb maja várost is sikerült meghódítaniuk.

Elveszett maja városok nyomában premier
március 4. vasárnap 21:00
National Geographic

emTV.hu // FOX

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://emtvketto.blog.hu/api/trackback/id/tr8413707820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása