A magyar színésznő, akinek Hollywoodban csillaga van, itthon pedig a nevét sem ismerik

2018. március 12. 16:05 - emTV

Ahogy a közhely tartja: mi, magyarok mindig, mindenütt ott vagyunk. Egy hasonlóan elcsépelt mondás szerint egyenesen Hollywoodot is mi alapítottuk. Túlzásnak hat, de van benne valami: a legnagyobb hollywoodi stúdiók alapítói mind innen, Kelet-Európából vándoroltak ki. Két magyar is volt köztük: a Paramount alapítója, Zukor Adolf Ricsén, a Fox stúdió feje, Fuchs Vilmos pedig Tolcsván született. Hollywood születésénél többen is ott tolongtak, de ők ketten tevékeny részt vállaltak abban, hogy Los Angeles a filmvilág központjává vált.

"Nem elég magyarnak lenned, tehetség is kell hozzá"

– állt a felirat a legenda szerint egy amerikai stúdió falán. A filmipar beindulása után ugyanis magyarok tömegei özönlöttek Amerikába, hogy szerencsét próbáljanak. Néhányuknak sikerült elcsípni azt a bizonyos tizenöt perc hírnevet, egy maréknyian közülük pedig a szó szoros értelmében filmcsillagokká váltak.

A hollywoodi Hírességek sétányán jelenleg tizenhárom – más, a származást lazábban kezelő számítás szerint huszonnégy – magyar csillag található. Néhányan még ma is ismertek: nincs olyan filmrajongó, aki ne találkozott volna Lugosi Béla képével, akit Drakulaként ismert meg a világ; Gábor Zsazsa neve pedig botrányainak, házasságainak és megszámlálhatatlan szerelmi afférjának köszönhetően maradt fenn. Másokat azonban méltatlanul elfeledtünk – holott saját idejükben a legnagyobb sztároknak számítottak.

Hajmássy Ilonát például alig néhányan ismerik itthon – csillagán sem ez, hanem amerikai művészneve szerepel: Ilona Massey. Nagykőrösi szépségkirálynőként jutott fel a filmvilág csúcsára. Szegény családból származott, és már korán megtanulta, hogy egyedül a szépségét felhasználva juthat előbbre az életben. Tudatosan tervezte meg az egész karrierjét: bájainak köszönhetően először felkeltette a férfiak érdeklődését, majd mikor hódolóinak köszönhetően már nem kellett anyagi nehézségektől tartania, drága magánórákra járva megtanult énekelni és színészkedni.

Mikor először jelentkezett egy színházhoz, csak háttértáncosnak vették fel, mert semmi máshoz nem értett. Néhány évvel később csattanós választ adott az őt kikosarazóknak: a bécsi Operaházban mutatkozott be énekesként, és akkora sikert aratott, hogy az még Hollywoodi érdeklődését is felkeltette.

A szerencsének, no meg női praktikáinak köszönhetően kapta meg filmes álomajánlatát – a hangja mellett csábereje is kellett, hogy meggyőzze az épp Európában járó amerikai producert. 1937-ben mutatkozott be Hollywoodban úgy, hogy magyar filmekben előtte egyáltalán nem szerepelt. Mégis megszólalhatott magyarul a vásznon – több filmjében is magyar operett- és népdalokat énekelt.

A legtöbb hazai színész azért nem futhatott be Amerikában, mert nem beszéltek elég jól angolul – a hangosfilm bevezetése pedig az olyan némafilm sztárok karrierjét is kettétörte, mint Bánky Vilma. Hajmássy azonban amerikai debütálására is céltudatosan készült: tökéletesen megtanult angolul, hogy a nyelvi akadályok se állhassanak nagyratörő álmai útjába. Általában musicalekben, szerelmes vígjátékokban játszott. Az egykori operettdíva mégis szőke sikolykirálynőként írta be magát a filmtörténelembe – legismertebb filmje ma is a Frankenstein és Vérfarkas című horror, ahol honfitársával, a műfaj királyával, Lugosi Bélával együtt szerepelt.

Ahogy lassan kiöregedett a széplány-szerepből, karrierjének is leáldozott – azonban idősebb korában is aktív maradt: tévéműsora volt, sokat jótékonykodott. Egész életében szeretett volna visszatérni Magyarországra, de soha többet nem jöhetett haza: az 56-os forradalom idején ugyanis kiállt szabadságharcos honfitársaiért, amiért a forradalom leverése után feketelistára került. Itthon időközben teljesen elfelejtették a nevét, filmjei nagy része ma sem elérhető.

Hajmássy Ilonán kívül is akadtak magyar színészek, akik megpróbálták bevenni Hollywoodot – van, aki egészen az Oscar-díjig jutott, más sztárként vándorolt ki, évtizedekkel később viszont elszegényedve és elfeledve halt meg a tengerentúlon. Hogy kik ők, és milyen sors várt a magyarokra Hollywoodban, kiderül a XXI. század kedd esti adásából!

XXI. század
március 13. kedd 23:30
RTL Klub

emTV.hu // RTL Magyarország

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://emtvketto.blog.hu/api/trackback/id/tr5513734140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.