Februárban hazánkban is műsorra kerül az Oscar-jelölt dokumentumfilm

2020. február 13. 18:35 - emTV.hu

A legjobb dokumentumfilm kategóriában kapott Oscar-jelölést Az underground kórház című alkotás, amely egy titkos, felszín alatti klinikát mutat be Szíriában. A National Geographic gyártásában készült film február 14-én, pénteken debütál a tévécsatornán.

thecave_3.jpg

Az elmúlt években a szíriai háború több százezer ember életét követelte, és milliókat kényszerített otthonuk elhagyására. Az ostrom alatt álló Ghoutában, amerre a szem ellát, romok, kiégett gépkocsik és megcsonkított épületek sorakoznak. Az utcára kilépni életveszélyes vállalkozás, de a még álló épületekben, kórházakban, iskolákban sem lehetnek az emberek biztonságban. A sokat szenvedett lakosság csak egy helyen talál menedéket: a föld alatt.

A felszín alatt működik egy titkos kórház is, melyet egy fiatal gyermekorvosnő, Dr. Amani Ballour vezet. A szíriai konzervatív társadalomban a nőket alacsonyabb rangúnak tekintik a férfiaknál, így Dr. Amaninak folyamatosan bizonyítania kell rátermettségét. Ő azonban nem hátrál meg, és rendületlenül folytatja életmentő munkáját a különleges föld alatti intézményében, ahol – az odafenti társadalomban elképzelhetetlen módon – a női orvosok kivívták maguknak azt, hogy férfi kollégáik mellett egyenrangú félként dolgozhatnak.

Dr. Amani és segítői nemcsak a betegeiket tartják életben a bombázások, áramkimaradások és vegyi támadások közepette, de saját és környezetük hitét is, melyet egy jobb és igazságosabb társadalommal kapcsolatban dédelgetnek. Az Oscar-díjra jelölt felkavaró dokumentumfilm, Az underground kórház bemutatja az intézmény civilekből és hivatásos orvosokból álló elkötelezett személyzetét, akik életüket kockáztatva gyógyítják a háborútól szenvedő helyi lakosságot.

"Amikor egy kritikus hangvételű filmem miatt rács mögé kerültem Szíriában, a börtönben testközelből tapasztalhattam meg a nőkkel szemben alkalmazott erőszakos és embertelen bánásmódot. Az őrök nemcsak azért bántak így velük, mert rabok voltak, hanem egyszerűen azért, mert nőkről volt szó"

– emlékszik vissza Feras Fayyad, a film rendezője, akit korábban már Oscar-díjra jelöltek Aleppo a végsőkig című alkotásáért.

thecave_4.jpg

"Ebben a föld alatti kórházban közelről figyelhettem meg, hogy miként élnek a jogaikkal ezek az orvosnők és ápolók. Kiállnak magukért és az őket megillető jogokért, ami odafent lehetetlen lenne. Ezek a nők igazi inspirációt jelentenek a számomra, mint ahogy, bízom benne, a film is inspirációt jelent majd a nézőknek, és segít megtörni a világ hallgatását. Ha a világ továbbra is hallgat, és továbbra se tesz semmit a háborús bűnök ellen, az emberiség elveszíti a jogát a szabadsághoz és az igazsághoz"

– tette hozzá Feras Fayyad. Az alkotás a National Geographic Documentary Films és a Danish Documentary együttműködésében készült. A National Geographic Documentary Films több fontos sikert is elért az elmúlt években. Tavaly a Free Solo – Mászókötél nélkül nyerte el a legjobb dokumentumfilmnek járó Oscar-díjat, 2017-ben pedig a Jane Goodall munkásságát bemutató Jane – Egy élet a csimpánzok között és az LA 92 – A Rodney King-zavargások érdemeltek ki számos fontos elismerést, köztük az Emmy-díjat is.

Az underground kórház című filmet február 14-én, pénteken este kilenc órakor mutatja be a National Geographic.

emTV.hu // National Geographic

emtvketto_fb.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://emtvketto.blog.hu/api/trackback/id/tr4215473468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása