Előre beállított a II. világháború ikonikussá vált jelenete

2017. szeptember 08. 10:55 - emTV.hu

1945 februárjában az Egyesült Államok és a Japán Birodalom a II. világháború egyik legemlékezetesebb és legvéresebb csatáját vívta Iwo Jima szigetén. A Szuribacsi-hegyen felállított legendás zászló napjainkra az amerikai tengerészgyalogság jelképévé vált, annak ellenére, hogy egy előre megkomponált jelenetről van szó. A DoQ-n szeptember 9-én debütáló Iwo Jima című dokumentumfilmje archív felvételeken mutatja be, milyen megpróbáltatásokon kellett keresztülmennie az amerikai hadseregnek a szigetért folyó harcokban.

doq_iwo_jima.jpg

A II. világháborúban a Tokiótól ezerkettőszáz kilométerre lévő Iwo Jima szigetének stratégiailag kiemelkedően fontos szerepe volt, hiszen a rajta működő légitámaszpont és radarállomás biztosította a térség védelmét, valamint információkat közvetített a szövetséges csapatok hadműveleteiről. Kuribajasi Tadamicsi japán tábornok tisztában volt vele, hogy a harc a sziget birtoklásáért előbb-utóbb elkerülhetetlenné válik. Az Egyesült Államokban tanult hadvezér tudta, hogy szemtől szemben nincs esélye legyőzni az amerikai haderőt, ezért olyan védelmi tervvel állt elő, amely a lehető legnagyobb károkat okozza az ellenségnek.

A japán haderő egy közel húsz kilométer hosszú folyosókkal átszőtt erődítményben várta, hogy az amerikai hadsereg – a történelem során először – hadműveletet hajtson végre japán földön. A lesben álló japán katonák rajta ütöttek a partraszálló amerikai katonákon és ezzel kezdetét vette az Elkülönülés hadművelet. A sziget vulkanikus természete miatt a meleg és sziklás talaj rendkívül megnehezítette az amerikai tengerészgyalogosok előrenyomulását, valamint a levegő és a víz magas kéntartalma miatt esővizet kellett gyűjteniük az életben maradás érdekében.

A több mint öt nap folyamatos csatározás után hat amerikai katonának sikerült örökre átírnia a történelmet: elérték a Szuribacsi-hegy csúcsát és kitűzték az amerikai nemzeti lobogót. A zászló látványára a tengerészgyalogosok örömujjongásban törtek ki a szigeten, a hajók pedig megszólaltatták kürtjeiket. Nem volt azonban felhőtlen az öröm, hiszen az amerikaiak nem találták megfelelőnek a kisméretű zászlót a nagyszerű diadal hirdetésére, ezért mindenképpen meg akarták ismételni a jelenetet, ezúttal egy nagyobb méretű, jobban látható zászlóval.

Az ikonikussá vált jelenet készítője, Joe Rosenthal először megpróbálta az első zászlót kitűző katonákat felkeresni, hogy velük rekonstruálja az eseményt, végül egy másik század hat katonáját bízta meg a feladattal. Végül ők állították fel a nagyobbra cserélt zászlót egy Rosenthal által megkomponált és beállított jelenet közben. Az erről készült felvétel később bejárta a világot, s vált a leghíresebb és legtöbbet reprodukált fotók egyikévé.

Az Iwo Jimán felállított legendás zászló napjainkra az amerikai tengerészgyalogság jelképévé vált. A hősiességet, a katonai bátorságot és a bajtársi szövetséget szimbolizálja.

Iwo Jima premier
szeptember 9. péntek 21:00
DoQ

emTV.hu // Red Lemon Media

komment
Címkék: DoQ Iwo Jima

A bejegyzés trackback címe:

https://emtvketto.blog.hu/api/trackback/id/tr812811484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása