Hazánkból is felkerültek állatok az ismert fotós virtuális bárkájára

2017. november 03. 12:20 - emTV.hu

Budapesten járt Joel Sartore, a National Geographic fotósa, aki egy virtuális bárkán gyűjti a Föld állatait. Kezdeményezésének célja, hogy dokumentálja a jelenleg élő fajokat, és felhívja a figyelmet a kihalás szélére került állatok védelmére.

joelsartore_photoark_1.jpg

Számos állatfaj él a Földön, melyek létezése természetes számunkra, ám sajnos előfordulhat, hogy utódaink már csak fényképről ismerhetik őket. Napjainkban több ezer fajt fenyeget a kihalás veszélye, aminek legfőbb oka az élőhelypusztulás és az orvvadászat.

joelsartore_photoark_2.jpg

Joel Sartore fotográfus létrehozott egy virtuális bárkát, Photo Ark elnevezéssel, és ezzel egy hosszú éveken át tartó projektbe kezdett. Célja, hogy minél több jelenleg élő állatfajt dokumentáljon, különös hangsúlyt fektetve a veszélyeztetett fajok megörökítésére. Sartore felkeresi a világ különböző állatkertjeit, rezervátumait, vadasparkjait és mentőközpontjait, hogy portrét készítsen az ott élő állatokról. Több tíz országban járt már, és eddig 24.500 fotón 7.407 fajt örökített meg. Mindeközben előadásokat is tart, és nyilatkozataiban felhívja a figyelmet élővilágunk megismerésének fontosságára, az edukáció jelentőségére, az állatok védelmére, és arra, hogy milyen sokat jelenthet a nemzetközi összefogás. A projekt a National Geographic Society támogatásával valósul meg.

perzsa_leopard.jpg

A híres fotográfus hazánkba is ellátogatott, és számos felvételt készített a Fővárosi Állat- és Növénykertben található állatokról. Az Állatkertben látható mintegy kilencszáz faj közül száznál is több képe került fel a Photo Ark fedélzetére. Ezen fajok egy része olyan ritkaság, amely csak kevés állatkertben látható, így Budapest volt a legalkalmasabb helyszín a felvételek elkészítésére. Kiváltképp ilyen a mhorr gazella, amely patás a természetből már teljesen kipusztult, a Fővárosi Állatkertben azonban rendszeresen szaporodik. Így Joel Sartore az egyik fiatal, növendék állatot is lencsevégre kaphatta. Számos hazai madárfajt is a Fővárosi Állatkertben készült képek képviselnek a bárkán, így a batlát, a gyurgyalagot, a kuvikot, a sarlósfecskét, a vörös vércsét és a zöld küllőt is. Ezek a madarak nem mind láthatóak a kert gyűjteményében, mert közülük többen mentett állatként érkeztek, és felgyógyulásuk, megerősödésük után visszakerültek a szabad természetbe.

kuvik.jpg

"A Photo Ark fedélzetén lévő fajok közül több mint száz olyan akad, amelyről Joel Sartore a mi állatkertünkben készítette a képeket. Magyarországon nálunk látható a legváltozatosabb gyűjtemény, sőt, állatkertünk fajgazdagsága európai összehasonlításban is kiemelkedő. A veszélyeztetett fajok védelme mellett az élővilág sokféleségének bemutatása is fontos küldetésünk, így örömmel vettünk részt ebben a kezdeményezésben"

– mondta Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője.

mhorr_gazella.jpg

Sartore magyarországi látogatásáról felvétel is készült, ami a Nat Geo Wild csatornán a Photo Ark című műsorban kerül majd bemutatásra. A szombatonként látható sorozatban a nézők a fotóssal együtt bejárhatják a világot, megismerhetik a különböző fajokat, és különleges természetvédelmi missziókba is bepillanthatnak, például nyomon követhetik, ahogy egy állatvédő csapat igyekszik minél több Barna kivi-tojást megmenteni Új-Zélandon.

"Szeretném, ha a fényképeim érzelmileg is megérintenék az embereket, és megkedvelnék ezeket az állatokat. Mert ha nem szeretik, akkor nem is fogják megvédeni őket. Fontos a megismerés, hogy lássuk, milyen sokszínű Földünk élővilága, hogy rácsodálkozzunk a körülöttünk élő fajokra, és ezáltal fontossá váljon számunkra az állatok védelme"

– mondja Joel Sartore.

gyurgyalag.jpg

A National Geographic kiadványaiban rendszeresen hírt ad a Photo Ark projektről, és nemzetközi #SaveTogether kampányával igyekszik felhívni a figyelmet az ügy fontosságára.

Photo Ark
szombat 18:00
NatGeo Wild

emTV.hu // FOX // fotók: Joel Sartore / National Geographic Society

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://emtvketto.blog.hu/api/trackback/id/tr2413156456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása