Labancz Dániel gyermekpszichológus a Nickelodeon slime-járól

2018. február 21. 12:55 - emTV.hu

Minden korszaknak megvannak a maga ikonikus játék-őrületei. Folyamatosan változik, hogy épp mi a trendi a gyerekek körében, most a nyálkás-csúszós, a szivárvány színeiben csillámló slime-ért vannak oda a kicsik. De miért imádják a gyerekek? Mi benne a menőségi faktor, és egyáltalán miért jó a gyerekeknek, ha slime-mal játszanak? Labancz Dániel gyermekpszichológus válaszol.

nick_jonas_megkapta_a_magaet.jpg

Akik a kilencvenes években voltak gyerekek a tamagochira, a tetriszre, vagy épp a furán pislogó színes Furby-kre gondolnak vissza nosztalgikus hangulatban, a kétezres években a videojátékozás volt igazán menő, és ezt követte számos online játék, amit akár már telefonról is lehetett nyomkodni. Tavaly izgalmas változás volt, hogy mindenki fidget spinner-lázban égett, és idén is egy kézzel fogható játékért vannak oda a gyerekek. Meglepő, de az abszolút kedvenc most éppen a ragacsos, csúszós, színes slime. De miért imádják annyira, mi lehet benne a menőségi faktor? Labancz Dániel gyermekpszichológus szerint a válasz egyszerű.

"Valószínűleg ugyanazért szeretik, amiért más hasonló, a gyerekek körében végigsöprő őrületet – mert épp ez a trendi, az új, a divat. Ilyen volt néhány hónapja a fidget spinner is, de a mai felnőttek saját gyerekkorukból is kapásból fel tudnak idézni ilyeneket. A különbség talán csak annyi, hogy a mai trendek sokkal virálisabban terjednek, mint korábban, ugyanis a kamaszok rengeteg időt töltenek olyan online platformokon, amelyek lehetővé teszik egy ilyen játék-őrület villámgyors elterjedését. Bizonyára benne van az újdonság ereje, kamaszok esetében talán még az a polgárpukkasztó faktor is, hogy ezekkel – különösen a slime-mal – eléggé ki tudják borítani a felnőtteket. Ugyanakkor azért a slime sem teljesen új dolog. Gondoljunk csak A Pál utcai fiúkra, akik mint közismert egész álló nap rágták, gyúrták és nyomkodták a gittet, hogy az ki ne száradjon. Végül meg is kapták ezért a magukét Rácz tanár úrtól, aki feloszlatta a gittegyletet"

– mondta el a szakértő. A slime-mal való játék pozitív hatása, hogy sokszor az egész család összegyűlik, hogy együtt próbálják ki a legújabb recepteket, és elkészítsék a legmenőbb trutyit.

"A családi játék olyan közös élmény, amely úgy enged együtt lenni azokkal, akiket szeretünk, hogy a tevékenység, a játék csak önmagáért való. A gyurmázás, a festés, azaz a kreatív játékok – mint amilyen a slime elkészítése is lehet adott esetben - az alkotó gondolkodást serkenthetik, és hozzásegítenek az elvontabb dolgok megértéséhez"

– tette hozzá a gyerekpszichológus. A trutyi-őrület a tetőfokára hágott hazánkban is, azonban Amerikában van egy különleges esemény, ami igazi Kánaán a slime rajongóknak. Ez a világ egyik legnívósabb díjátadó gálája, a Kids’ Chocie Awards, ahol a gyerekek kedvenceit több kategóriában is díjazzák, és öntik le a zöld trutyival. Idén március 24-én rendezik meg a gálát Los Angelesben, ez lesz a harmincadik alkalom, ezért a Nickelodeon csapat minden eddiginél különlegesebb és grandiózusabb show-val készül. Az biztos, hogy sztár nem marad szárazon!

Ezen a linken megnézheted hogy készül a Nickelodeon világhírű trutyija, itt pedig láthatod, milyen, ha a legnagyobb sztárokra zúdul a zöld slime.

Kids’ Choice Awards magyarul
március 28. szerdán 18:00
Nickelodeon

emTV.hu // Red Lemon Media // címlapképen: Nick Jonas

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://emtvketto.blog.hu/api/trackback/id/tr6213687298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása