"Ez egy kirobbanóan inspiráló környezet"

2018. február 27. 15:50 - emTV.hu

Impulzus Podcast: az első küldetés teljesítve

Huszonöt adáson van túl a tavaly októberben indult Impulzus Podcast, melyet külső gyártásban ugyan, de az emTV.hu Star Trek tematikus oldalának, az Űrszekereknek szerkesztői készítenek. Hétről-hétre tárgyalták ki a tavaly szeptember végén bemutatott Discovery-t, ám a sorozat első évadának fináléja után is bőven maradt még kibeszélni való a Star Trek univerzumában. Farkas Csabával, az Impulzus Podcast produkciós vezetőjével beszélgettünk.

impulzus_ill.jpg

Az eddigi tizenkilenc hét alatt egyébként 6146 percnyi, azaz bő négy napnyi felvételt rögzített a csapat, melyből összesen 2643 percnyi került bemutatásra. Ebből 2236 percet, tehát kicsit több, mint másfél napot szántak a Star Trek Discovery-re, ám a sorozattal kapcsolatos adások nyersanyagából 4442 perc, azaz több, mint három napnyi felvétel jött össze. Jól látszik, hogy a fiúk szívesen beszélnek kedvenc franchise-ukról, de vajon mi motiválja őket, és mi lesz most az Impulzus Podcast sorsa, hogy véget ért a Discovery első évada? Farkas Csabával, a műsor produkciós vezetőjével beszélgettünk:

Miért indítottátok el a podcastet?

Elsősorban a Star Trek: Discovery epizódjait szerettük volna kötetlenül kibeszélni. Az első adás előtt még nem volt konkrét műsorra vonatkozó elképzelésünk azon kívül, hogy kitárgyaljuk az első benyomásainkat. Még címe sem volt a projektnek, valamikor a második vagy harmadik adás környékén neveztük el magunkat Impulzusnak.

Dave-nek és nekem mindig is az volt a legnagyobb álmunk, hogy legyen egy teljes Star Trek kánont kitárgyaló rendszeres, magyar podcast, de az indulásnál arra még nem mertünk gondolni, hogy az Impulzus legyen az. Most már ez a szándékunk.

Mi lesz most, hogy vége az első évadnak?

Bár nagyon élveztük a Star Trek: Discovery-t, és az ehhez kapcsolódó beszélgetéseink is óriási élményt jelentettek, én egy kicsit örülök, hogy egyelőre vége van, és változatosabb Trek témákat is részletesen napirendre vehetünk. Most ott folytatjuk az eredeti sorozattal, ahol télen befejeztük, de különszámokat is fogunk készíteni egy-egy mozifilmhez kapcsolódóan. Bár szigorúan kikötöttük, hogy a fő kibeszéléseket illetően kizárólag a Trekkel foglalkozunk, szerintem az Orville-lel kivételt fogunk tenni. Ezenkívül szeretnénk több vendéget is bevonni a hazai trekkerek közül.

Azt mondod változatosság, de azokban az adásokban, amelyekben nem a Discovery volt a téma, mégis az eredeti sorozattal kezdtetek, és haladtatok sorban. Ez lenne a cél, a küldetés? A teljes kánont kibeszélni?

Igen. Erre külföldön már több sikeres példa is létezik, például a Mission Log, vagy az Engage, mi pedig most úgy érezzük, hogy itthon is készen állunk erre. A Discovery még vissza fog térni, és a különszámokat is úgy szeretnénk beütemezni, hogy lehetőleg ne őrüljünk bele a sorozatok kitárgyalásába, tehát kellően változatos megvalósítású történeteket tudjunk számba venni a széles idővonalról. Egy Discovery epizód feldolgozása például sokkal fárasztóbb, mint egy eredeti sorozaté, mert figyelni kell a friss nyilatkozatokat, spekulációkat, híreket, amik folyamatosan alakítják az új sorozat körül kialakuló fejleményeket.

Milyenek a hallgatói visszajelzések?

A műsor kezdetén még több olyan visszajelzést kaptunk, ami a hangminőségre vonatkozott, ezeket a problémákat szerencsére kiküszöböltük azóta. Ezek a visszajelzések is nagyon jól jöttek, mert kiderült, hogy van olyan ember, akit egyáltalán érdekelne ez a téma. Néha-néha van egy-két hozzászóló, de őszintén szólva nem sok visszajelzést kapunk, és azzal is tisztában kell lennünk, hogy a műsor egy szűk réteget mozgat meg. Negyvenöt perces epizódokat beszélünk ki másfél-két órán keresztül moderált, intellektuális megközelítéssel, várhatóan nem fognak hozzánk tömegesen "átkapcsolni" a Morning Show hallgatók. Még a Star Trek rajongók között is akad olyan, aki például nem tudja követni a Discovery-t, mert a magyar szinkronos tévépremierre vár, ez pedig az egyetlen lehetősége, hogy kapcsolatba kerüljön a sorozattal. Vannak olyan rajongók is, akiket valamelyik sorozat egyáltalán nem érdekel. Mindezektől függetlenül azon leszünk, hogy a lehető legtöbb rajongót elérjük, és továbbra sem zárkózunk el az építő kritikáktól.

Az Impulzus mellett egy másik podcast, a Parallaxis állandó szereplője, alkotója is vagy. Mennyiben más azt készíteni, mint az Impulzust?

Amikor megadatott a lehetőség a Parallaxis elkészítésére, akkor rögtön kézenfekvő volt, hogy teljesen máshogyan kell csinálnunk, mint az Impulzust. Ádám (a Parallaxis produkciós vezetője – a szerk.) egy dinamikusabb, rádiós megszólaláshoz közelebb álló összképet vázolt fel nekem, ebből pedig egyértelművé vált számomra, hogy ez a koncepció nagyon jól ki fogja egészíteni a kibeszélő műsorunkat. A Parallaxis volt a leglogikusabb lépés, amit tehettünk. Mindkét podcast felejthetetlen élményeket szerzett, az Űrszekerek csapatával, Ádámmal, Dave-vel és Attilával bármibe belevágnék, ez egy kirobbanóan inspiráló környezet.

Mit gondolsz a hazai podcast kultúráról?

Nagyon jó véleményem van a hazai podcastokról. Annyi kiemelkedő műsor van, hogy egyszerűen nincs is időm mindet rendszeresen meghallgatni. Meti Heteor és Nyilvános Vetítés nélkül például nem sokáig bírom, de a Konnektor és Checkpoint is visszatérő műsorok a könyvtáramban. A külföldiek közül jó lenne követni a Mission Log kibeszéléseit, ők például most fejezték be Az új nemzedéket, de hát azt ugye győzni kéne az epizódok megtekintésével is.

Az Impulzus Podcast műsoroldalát erre, míg a Parallaxisét emerre találod!

 

emTV.hu // képünk illusztráció

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://emtvketto.blog.hu/api/trackback/id/tr3913700448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása