Elhunyt Andy Vajna

2019. január 20. 13:45 - emTV.hu

Életének hetvenötödik évében hosszú betegség után budapesti otthonában elhunyt Andy Vajna, a magyar és a nemzetközi filmipar meghatározó alakja, filmproducer, nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a TV2 és a Rádió 1 tulajdonosa – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap vasárnap az MTI-vel.

andy_vajna.jpg

Andy Vajna 1944-ben született Budapesten. 1956-ban tizenkét évesen egyedül menekült el Magyarországról és a Vöröskereszt segítségével Kanadába emigrált, a család végül Los Angelesben talált ismét egymásra. A Kaliforniai Egyetemen (UCLA) tanult, majd az egyetem mozgókép tanszékén kezdett el dolgozni. Később fotós vállalkozásba kezdett, majd Hongkongban parókakészítő vállalatot alapított és mozit üzemeltetett.

Andy Vajna nevéhez producerként ötvenkilenc film fűződik, köztük olyan világszerte ismert és elismert alkotások, mint a Szabadság, szerelem, a Zenedoboz (Music Box), a Rambo-filmek, az Angyalszív, a Terminátor, az Evita vagy a Jákob lajtorjája. Az 1997 és 2019 között gyártott magyar filmek közül a legmagasabb nézőszámot Andy Vajna filmje, A miniszter félrelép érte el. A Variety 2017-ben a szórakoztatóipar ötszáz legbefolyásosabb embere közé sorolta.

Dolgozott mások mellett Oliver Stone, Paul Verhoven, James Cameron, Roland Joffé filmrendezővel, Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Anthony Hopkins, Gary Oldman, Michael Douglas, Robert de Niro, Demi Moore, Sharon Stone, Scarlett Johansson filmszínésszel.

Vajna társtulajdonosa volt az etyeki Korda Filmstúdiónak, tulajdonosa a TV2 Csoportnak és a Rádió 1-nek, valamint a Las Vegas kaszinónak.

emTV.hu // az MTI közleményei alapján // fotó: Balogh Zoltán / MTI

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://emtvketto.blog.hu/api/trackback/id/tr5414574398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása