Kiosztották a Hégető Honorka-díjakat

2019. május 08. 16:15 - emTV.hu

A Hégető Honorka-díjat 2003 óta azok az újságírók, alkotók kapják, akik fotó vagy videó formájában alkotásukkal fontos társadalmi problémákra, ügyekre adnak lehetséges válaszokat. Idén összesen hat pályamű kapott elismerést; díjazták a 24.hu, az RTL Klub, az Index.hu, az Északi Támpont Egyesület és a Háttér Társaság filmjeit. Posztumusz díjat kapott Baló György, aki a kezdetektől a díj zsűrijének elnöki posztját töltötte be.

dscf7479.jpg

A 2003-ban létrehozott díj az autóbalesetben elhunyt Hégető Honorka, az RTL Klub egykori szerkesztő-riporterének emlékét őrzi, aki az elesettekről, illetve a hátrányos helyzetben lévő emberekről készített filmeket.

A Hégető Honorka Alapítvány idei pályázatának fődíját a 24.hu alkotócsapata: Szász Zsófia, Zalavári Noémi és Bárdi Bálint kapta, a zsűri két videós pályázatot díjazott.

Bárdi Bálint és Zalavári Noémi ’Egyiptomi kifőzdés eteti ingyen a szegényeket a VIII. kerületben’ című filmjüket Hana Samir Kamelről készítették. Az Egyiptomból érkezett Hana a Mátyás tér mellett visz magyar konyhát, és ingyen ad ételt a rászorulóknak. Hitvallása, hogy üzletében nem a vendéget, hanem a barátot várja.

Szász Zsófia – Bárdi Bálinttal közösen’Apukám sörözik, mamám sörözik, anyukám nincs otthon’ című filmjét a Böjte Csaba alapítványa által működtetett Gyermek Jézus Otthonban forgatott. A romániai felújított kastélyépületben olyan gyerekekre vigyáznak, akik a környékbeli falvak mélyszegénységben élő családjaiból kerültek oda, legtöbbször azért, mert az alkoholizmusban szenvedő szülők nem tudják őket megfelelően ellátni. Volt olyan iskoláskorú, aki analfabétaként érkezett, és volt olyan, aki még a meleg vizet sem ismerte, mielőtt az otthonba került.

"Fontosnak tartjuk, hogy elismerjük azokat az újságírókat, akik a megszokottól eltérően olyan témákkal foglalkoznak, amelyek másképp talán soha nem jutnának el a közönséghez. Olyan pályaműveket kerestünk, amik nem csupán rávilágítanak, de megoldási javaslatot is adnak egy-egy fontos társadalmi problémára, élethelyzetre. Idén közel 80, különösen színvonalas pályázati anyag érkezett hozzánk"

– mondta el Kotroczó Róbert, a Hégető Honorka Alapítvány kuratóriumi elnöke, az RTL Klub hírigazgatója.

dscf8033.jpg

Megosztott díjat kapott Moskovics Judit, az RTL Klub Házon kívül című műsorának szerkesztő-riportere, és Földes András, az Index.hu újságírója. Moskovics Judit Magyarország egyik legkeményebb munkájáról, az otthonápolásról készített kisfilmet. Riportjában egy olyan édesanyát mutat be, akinek élete forgatókönyve több mint húsz éve ugyanaz: soha nem lazíthat, nem mehet szabadságra, mégsem panaszkodik. Kisfiát huszonhárom, férjét öt éve ápolja napi huszonnégy órában, mindezt elképesztő derűvel és kitartással. Földes Andrást a ’Menekülésem a titkosügynök elől a rabszolgaság országában’ című videóriportjáért díjazták. Filmjét Líbiában forgatta, ahol Kadhafi bukása óta teljes káosz uralkodik és tízezrével indulnak a menekültek Európa felé.

Megosztott díjat kapott továbbá Chilton Flóra és Hauer Szilvia. Chilton Flóra az Északi Támpont Egyesület alkotója, aki Reziliencia című videoklipjével nyert. A készítők bizonytalan helyzetben lévő, intézményben élő kamaszokkal dolgoztak együtt, céljuk pedig az volt, hogy művészeti és mentálhigiénés eszközökkel ráébresszék a fiatalokat saját tehetségükre. A dalt a kamaszok Horváth Kristóf mentor segítségével írták meg és énekelték fel, a zenei alapot Oláh Edmond Mizzo készítette. A videoklipet teljes egészében leadta az RTL Klub Híradója is. Hauer Szilvia, a melegjogokkal foglalkozó Háttér Társaság munkatársa ’LMBTQI a gyerekem!’ című filmjéért érdemelte ki a Hégető-díjat. A szervezet riportjában olyan szülők mesélnek őszintén tapasztalataikról, akiknek gyerekük meleg vagy transznemű. A film célja, hogy az érintett családok tudják, nincsenek egyedül, mások is vannak hasonló élethelyzetben, és van arra lehetőség, hogy kibeszéljék a felmerülő gondokat.

A díjátadó szervezői posztumusz díjjal fejezték ki tiszteletüket a márciusban elhunyt Baló György személye és munkássága iránt, aki a kezdetektől a Hégető Honorka-díj zsűrijének elnöki posztját töltötte be. A díjat Baló György lánya, Baló Vera vette át. A Hégető Honorka-díj zsűritagjai idén Veiszer Alinda, Horvát János és Weyer Balázs újságírók voltak, a zsűri elnöke Horvát János. A díj támogatói az RTL Klub, a Telenor Magyarország Zrt. és a Hégető-család.

emTV.hu // RTL Magyarország // fotó: Labancz Viktória / RTL Magyarország

banner_ketto.jpg

komment
Címkék: Hégető-díj

A bejegyzés trackback címe:

https://emtvketto.blog.hu/api/trackback/id/tr2414815028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása