Áprilisban hősök és bukott Jedi lovagok háborúja a Paramount Channelen

2020. április 02. 17:00 - emTV.hu

Kulisszatitkok egy helyen a filmtörténelem legsikeresebb mozis produkciójáról

A Paramount Channel gondoskodik arról, hogy az Erő velünk legyen a hétvégi társas elfoglaltságok hiányában is! Április 4-től egy hónapon át minden szombaton és vasárnap főműsoridőben a legendás Star Wars-sorozat epizódjai láthatók kronológiai sorrendben. A rajongók már kívülről ismerik a messzi-messzi galaxis történetét, azonban még mindig vannak olyan érdekességek, melyeket érdemes megtudni három generáció kedvenc filmélményének hátteréről, a saga keletkezéséről és kultúrtörténeti hatásairól.

sw_revenge_of_the_sith_2.jpg

A legnagyobb űrmese

A Csillagok háborúja atyja, George Lucas komoly küzdelmet folytatott azért, hogy elkészíthesse 1977-ben megjelent alkotását, mely a sci-fi és a fantasy műfaji elemeit vegyítette. A forgatókönyv írása során törekedett arra, hogy a mesék varázslatos és archetípusokkal teli világát megfelelően ültesse át a világűrbe. Lucast már főiskolás korában is foglalkoztatták a mitikus történetek, szakdolgozatát Vlagyimir Jakovlevics Propp mese-morfológiájából írta. Az orosz folklórkutató több mint száz népmese közös jegyeit rendszerezte és 31 könnyen felismerhető elemet vett észre, melyből Lucas is inspirációt szerzett. Ilyenek többek közt a hős hiányérzete, a kilépés az otthon komfortjából, és a segítőtársak megtalálása. Később ezeket olyan kötelező motívumokkal egészítette ki, mint a bizonytalan hős (Han Solo), a mágikus utazás (az Ezeréves Sólyom fedélzetén), és a főszereplő gyakorlása (Yoda tanításai). Művére azonban nem csak a mesei alapok voltak hatással.

Miből táplálkozik a messzi-messzi galaxis?

A 20th Century Fox eredetileg a Flash Gordon című tévésorozat mozifilmes feldolgozását szerette volna elkészíteni, de nem sikerült megszerezni a jogokat. Így maradt Lucas saját forgatókönyve, a Csillagok háborúja, amely számos elemet átvett az eredeti széria látványvilágából, mint például A Birodalom visszavág Felhővárosa, melynek koncepciója utal a Flash Gordon egyik helyszínére. Történetében azonban inkább Akira Kuroszava Rejtett erődje szolgált sok alappal. A japán kalandfilm meghökkentően hasonló kiindulásból kezd: két klánháború elől menekülő földműves talál rá a vesztésre álló oldal hősére, aki egy rejtett támaszponton tervez visszavágni az elnyomóknak. A Kuroszava-filmekben tapasztalható szamurájkultúra sokféleképpen ihletül szolgált a Jedi rend megalkotásához, sőt a rendező alkotásaiban tapasztalható elsuhanó képváltások is innen származnak.

A IV. epizód fináléjában látható űrcsatát Az angliai csata jelenetei ihlették, a Tatooine sivatagi világa pedig a Dűne könyvsorozat Arakis bolygójának megfelelője. A Baljós árnyak fogatkocsis versenye a 11 Oscar-díjjal jutalmazott Ben-Hur című kasszasiker nagyjelenetének feleltethető meg, míg C-3PO külleme a Metropolis gépembere nyomán jött létre. A lista természetesen itt nem ér véget, hiszen Lucas sosem rejtette véka alá, hogy bátran vett elemeket más történetekből kultuszfilmje elkészítéséhez.

A csillagfény hatása

A stúdió tartott attól, hogy bugyuta lesz a történet, és nem találja meg a közönségét, ám éppen az ellenkezője történt: az első három produkció hamar kultikussá vált. Annyira, hogy mai napig hivatkozási alapként kezelik a különböző alkotók, ha többrészes kalandfilmet kívánnak készíteni. A Gyűrűk Ura-trilógiát jegyző Peter Jackson is merített a Star Wars-filmekből, melyek számos elemét J.R.R. Tolkien művei ihlették.

A ’70-es évek végétől pedig bombaként robbantak a mozikba a sci-fi filmek és űrkalandok. A Flash Gordon 1980-ban megkapta saját mozifilmes feldolgozását, csakúgy, mint a Dűne 1984-ben David Lynch rendezésében. Az addig televíziós sorozatként működő Star Trek is bemutatkozott a nagyvásznon, de még James Bond is kimerészkedett az űrbe az 1979-es Holdkeltében. A ’70-es évek sikeres, emberközeli filmdrámái után a stúdiók az égbe tekintettek, és új léptékű történeteket kezdtek mesélni.

A Star Wars-univerzum azóta kilenc számozott epizódot, két különálló filmet, több sorozatot, regényt és képregényt termelt ki, továbbá megannyi alkotót és rajongóit inspirált az elmúlt évtizedek alatt. A Paramount Channel nézői áprilisban újra átélhetik a kalandot.

Április 4-től egy hónapon át Star Wars-filmek a Paramount Channelen!

A Star Wars-filmek sorrendje:
Április 4. 21:00 - Star Wars I. rész – Baljós árnyak
Április 5. 21:00 - Star Wars II. rész – A klónok támadása
Április 11. 21:00 - Star Wars III. rész – A Sith-ek bosszúja
Április 12. 21:00 - Star Wars IV. rész – Egy új remény
Április 18. 21:00 - Star Wars V. rész – A Birodalom visszavág
Április 19. 21:00 - Star Wars VI. rész – A Jedi visszatér
Április 25. 21:00 - Star Wars: Az ébredő Erő

emTV.hu // Red Lemon Media

emtvketto_fb.jpg

komment
Címkék: Star Wars Viacom

A bejegyzés trackback címe:

https://emtvketto.blog.hu/api/trackback/id/tr2815584132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása