A Notre Dame leégéséről készített dokumentumfilmet a NatGeo

2019. szeptember 13. 14:25 - emTV.hu

2019. április 15-én kigyulladt a párizsi Notre Dame, a világ egyik leghíresebb székesegyháza. Az épület tetőterében gyorsan terjedtek a lángok, a tűzvészt csak mintegy tizenöt órás küzdelem árán sikerült megfékezni. A National Geographic új dokumentumfilmje exkluzív felvételek és megrázó interjúk segítségével eleveníti fel a katasztrófa pillanatait.

2019. április 15-én az egész világ Párizsra figyelt, amikor kigyulladt és hosszú órákon át égett Franciaország egyik leghíresebb műemléke, a Notre Dame székesegyház. A National Geographic Notre Dame: Versenyfutás a lángokkal című filmje ritkán látott felvételek, szakértőkkel és tűzoltókkal készült interjúk, valamint látványos 3D-rekonstrukciók segítségével tárja elénk a katasztrófa pillanatait. A film bemutatja, ahogy a mentésirányítók szó szerint versenyt futnak a lángokkal, valamint azokat a döntéshelyzeteket, melyek nemcsak a 856 éves katedrális, de a tűzoltók szempontjából is kritikusak voltak.

A film kronologikus rendben, a tűzvész valamennyi fontos mozzanatára kitérve viszi végig az eseményeket. Többek között megtudjuk, hogy mi történt azokban a percekben, amikor az esti szentmise alatt megszólalt a tűzjelző a székesegyházban, és befutott az első riasztás a hatóságokhoz. Megrázó képeket láthatunk a hosszú órákon át tartó hősies harcról, melyet az épület szerkezete megmentéséért vívtak a tűzoltók; és másnap reggel ott lehetünk a tűzvész helyszínén, amikor a nyomozók behatolnak a katedrálisba, hogy felmérjék a károkat és feltárják az okokat.

Párizs vezetése minden rendelkezésre álló emberi és technikai erőforrást mozgósított a Notre Dame megmentése érdekében. Az oltásban hatvan tűzoltóállomás több mint négyszáz tűzoltója vett részt; a lángok felé tizenhárom darab – négyezer liter/perces kapacitású – tömlőből irányították a vizet.

A vízutánpótlást két hajó biztosította a Szajnából nagy teljesítményű szivattyúk és egy több száz méteres tömlőrendszeren át; a legnehezebben megközelíthető helyek oltásában pedig egy lépcsőmászásra alkalmas, szélsőséges körülmények között is működőképes Colossus robot is részt vett. A Szajna partjáról több ezres tömeg figyelte a tűzoltók harcát Párizs – és a világ – egyik leghíresebb temploma megmentéséért.

A dokumentumfilm magyar nyelvű ajánlóját ide kattintva nézheted meg!

Notre Dame: Versenyfutás a lángokkal premier
szeptember 15. vasárnap 16:00
National Geographic

emTV.hu // National Geographic // fotó: Veronique de Viguerie / Getty Images

emtvketto_fb.jpg

komment
Címkék: Notre Dame NatGeo

A bejegyzés trackback címe:

https://emtvketto.blog.hu/api/trackback/id/tr3615071532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása